perjantai 31. lokakuuta 2014

Asia on muikku

Syksy, varsinkin loppupuoli ennen talven tuloa, on kalastuksen kannalta huippusesonkia.  Ahven napsii vielä jigiin, hauet väijyvät saalistaan ja siinä sivussa uistimiakin syvänteiden reunoilla, siiat ja muikut kerääntyvät kudulle. Kelit tietysti saattavat olla kovan puoleisia, ja kylmäkin voi kopaista.  Mitäpä sitä ei kuitenkaan tuoreen kalaruuan eteen tekisi.  Kovaa hommaa, mutta jonkunhan se....
Talviaikaan siirtymisellä on sekin etu, että hitaampikin ukko ehtii vesille ennen auringonnousua. Aamuvarhainen on joskus kaunis, ja auringon nousu melkoinen valoshow, mutta säät vaihtelevat nopeasti.Pientä nurkumista herää sääennusteita kohtaan;  kalastuspaikoillani ne ovat aika vaikeasti tulkittavia, vaikka hiukan keskimääräistä enemmän niin kokemusta kuin asiantuntemustakin pitäisi olla.  Tuuliennusteet ovat joskus osapuilleen kohdallaan, mutta tavallisempi tilanne lienee kuvan kaltainen:  ennusteellaan viittä, tuulee 10 m/s.  No, kahdella kertominen on helppoa, mutta kun sekään ei toimi ihan aina....  :(     Toinen juttu on sitten noitten havaintojen luotettavuus.  Tuulihavainnot lähimmällä mittausasemalla riippuvat aika paljon tuulen suunnasta. Yleisimmät lounaan-lännen puoleiset tuulet ovat havaintotilastoissa aina alakanttiin, pohjoistuulet lähempänä järvellä vallitsevaa totuutta.  Laittelin kyseisen mittarin epäluotettavuudesta mailiakin Ilmatieteen laitokselle, ja sain varsin asiallisen ja selventävän vastauksen:  maaston muodot varjostavat tuulta tietyistä suunnista.  Ihan luonnollista, mutta jotenkin puutteellista minusta on, että asiallisia sääennusteita järvialueilla veneileville ei ole olemassa, nykyaikana.  Merelle tosin sitten huomattavasti paremmin.

Kylmänkauniin aamun jännittävä vaihe:  onko uinut, ja missä määrin. Jata ainakin on paikallaan.
No hitsi, onhan niitä.  Muutamaksi päiväksi sapuska turvattu.Jouluruokaa tarjoo kunnon väki....

Ja ei kun syömään.......P.S.  Niinkuin tarkkaavainen katsoja on huomannutkin, kaikki tämän jutun kuvat on kuvattu kännykällä.  Se se vaan on sillä lailla, että minkäänlaisen muun kameran pitäminen mukana puuhassa, joka vaatii  ajoittain kaiken huomion, on liian hanlaa.  Kännykkä hoitaa yhteyksien lisäksi navigoinnin, sääennusteet ja siinä sivussa sitten kuvauksetkin.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti